Dojo Etikette-Regler under trening

amir-1024x684

DOJO betyr treningsstedet for Karate, husk alltid å vise repsekt for absolutt alle til enhver tid. En trening går mye bedre hvis humøren er på topp og motivasjonen er drivkraften for treningsdagen din .Vi har en "Ingen Skade" filosofi og den skal vi følge, alle kommer primært for å lære seg Karate kunsten samtidig å få seg mosjon,vi skal ikke ha en mentalitet som bryter med dette.

De 10 Bud for Karate

  1. Det skal være ro i dojoen før trening og mens andre trener. Behovet for humoristiske innslag og høylydt prat skal tilfredsstilles i garderoben.
  2. Kommer du inn i dojoen mens det er andre som trener, skal du gjøre det du kan for å unngå å forstyrre. Gå langs kanten, IKKE gå over matteområdet.
  3. Når du går inn i dojoen skal du stanse ved døren og bukke. Det samme skal skje når du forlater dojoen. Dette fordi du skal ha respekt for det stedet du legger ned så mye av deg selv i form av fysisk og mental trening.
  4. I dojoen skal det herske ro selv om instruktør ikke er tilstede. Kun lavmælt prat er tillatt før treningen starter. Husk! Selv om enkelte av de du trener sammen med er gode venner skal de betraktes som treningspartnere som du ved partrening skal forestille deg som motstander - motstandere som du behandler med høflighet og respekt. (Derfor bukker du ved innledning og avslutning av øvelser med partner.)
  5. Når du er under kommando av instruktør skal du ikke gjøre andre ting enn det instruktørene sier. Klør du i hodet eller andre steder, la det klø. Det gir god mental trening. Fall ikke for fristelsen å rette opp knærne eller senke armene hvis instruktøren er opptatt med å rette på andre. Om treneren til tider gir instruks om 10 armhevninger så forsøker du å få til 10 armhevninger.Ikke dytt grensene dit henn at du skader egen kropp,sett heller mål sammen med treneren etter at treningen er endt.
  6. Kommer du etter at treningen er begynt gjør du følgende: Bukk og gå inn. Gå så ned i seiza-stilling og bukk to ganger. Bli sittende i seiza til du får signal fra instruktøren. Når instruktøren gir tegn går du nederst eller bakerst i rekken - uansett beltefarge - med mindre instruktøren gir beskjed om noe annet.
  7. Sortbelte-instruktører tiltales i dojoen med SENSEI - instruktører med andre beltefarger med SENPAI. Blir du kalt frem til sensei eller senpai for å være demonstrasjonsobjekt, skal du bevege deg raskt og bukke. Det samme når instruktøren ber deg om å gå tilbake til rekken. Beltegrad over 5.Dan tiltales i dojoen som Shihan.
  8. Har du behov for å forlate dojoen under trening skal du alltid henvende deg til instruktøren, slik at han/hun har oversikt over hvem som er hvor til en hver tid! Gjør alltid unna nødvendige ærend før du går inn i dojoen. Ved endt trening still opp ,hils ferdig og applauder før du håndhilser på alle.Dette gjøres før du forlater Dojo og går til garderoben.
  9. Når du forlater garderoben skal du være ferdig antrukket med belte. Smykker og klokker skal være tatt av. Tyggegummi i dojoen er forbudt.
  10. Husk at beina skal være rene og negler både på fingrer og tær kortklippet og uten sørgerender. Husk hyppig vask av gien. Fra og med 8. kyu er det kun tillatt å bære hvit gi.

-Skrevet av Dilara Yildirim